3.3.Antene parabolice
Antenele parabolice se utilizeaza azi in mod curent in diferite domenii de frecventa, dar nu exista indoiala ca antena parabolica pentru undele electromagnetice de frecvente relativ joase a fost utilizata pentru prima data in anul 1888 de catre Heinrich Hertz pentru a pune in evidenta tocmai existenta undelor electromagnetice prezise teoretic de James Clerk Maxwell. Lucrarile au stagnat mult timp si se schimba radical in anii 1940 - 1945, cand necesitatile de a perfectiona radarul au condus la studierea intensiva a antenelor parabolice.

Indiferent de modul de realizare, toate antenele parabolice isi bazeaza functionarea pe acelasi principiu: la emisie o susa primara dispusa in focar produce, dupa reflexie, o unda plana (teoretic). La receptie, o unda plana este reflectata si concentrata in focar.
De asemenea, treptat s-a trecut de la reflectoarele cu o singura suprafata la cele cu doua suprafete.
Prin definitie, randamentul unui reflector parabolic este raportul dintre castigul reflectorului in conditii reale si castigul aceluiasi reflector in conditiile iluminarii uniforme a aceleiasi arii. Rezulta ca randamentul antenei parabolice depinde atat de dimensiunile sale, cat si de caracteristica de directivitate a sursei dispusa in focar.
Caracteristica de radiatie a unui ghid circular cu diametrul 0.84l
Calculele arata ca randamentul teoretic maxim ce se poate atinge cu o astfel de antena este de circa 80%. In realitate, datorita unor factori cum ar fi imperfectiunile suprafetei, probleme legate de polarizare s.a., randamentul este foarte mic. In concluzie in randament de 65% trebuie considerat foarte bun.
3.4.Antene dielectrice
Un tip de antena dielectrica este cel reprezentat mai jos. Acesta consta dintr-o piesa dielectrica - 1 - montata intr-un segment de ghid circular - 2- in care se afla si structura excitanta - 3.
In ghid se produce o unda de tip TH11. In dielectric, aceasta unda se transforma intr-o unda TEM11. Experimental se constata ca sectiunea transversala a piesei dielectrice, S, trebuie sa satisfaca o anumita relatie, pentru a avea o situatie optima:
0.13l2 < (n2 - 1)S < 0.28l2,
unde n este indicele de refractie al materialului dielectric, iar l - lungimea de unda in vid.
Se stie de asemenea ca viteza de faza a undei H11 intr-un ghid de sectiune transversala depinde de raza a a ghidului. De asemenea, raportul dintre puterea Pi transportata de camp in interiorul ghidului si puterea Pa transportata de camp in exteriorul ghidului depinde de dimensiunile ghidului si de indicele de refractie al materialului din ghid.
Pentru ca o unda de tip H11 sa se propage in ghidul circular cu dielectric, este necesar ca diametrul d = 2a > 0.6l/n. In acelasi timp, diametrul trebuie sa fie suficient de mic spre a impiedica propagarea unor moduri nedorite, deci d < 1.22l/n.
Referitor la unda EM11, se stie ca ea se poate propaga in conditii foarte largi. Dar unda urmatoare, EM12, trebuie eliminata. Lungimea de unda critica a acestei unde este
lcr = d(n2-1)1/2/3.83. Daca se ia
lcr = l, rezulta limitele in care trebuie sa se incadreze diametrul ghidului: dmax = 0.6
l(n2-1)-1/2;
dmin = 0.4 l(n2-1)-1/2. In planul care trece prin vibratorul de excitatie si prin axa antenei dielectrice (planul E) caracteristica de directivitate a antenei - considerata ca o linie indefinita - este:
f(q) = ((sinx)/x)(J1(ka sin q)/ka sin q)
unde x = (kL/2) (h/k - cosq), h fiind coeficientul de propagare al undei TEM11 in ghidul circular de diametru d si umplut cu dielectricul respectiv.
Se remarca faptul ca in caracteristica de directivitate a antenei dielectrice, apare un produs de doi termeni, din care primul corespunde unei antene cu unde progresive. Cel de al doilea factor corespunde caracteristicii de directivitate obtinuta din propagarea in ghid a undei TEM11.
Randamentul antenei dielectrice se exprima prin relatia: G = 4AL/l, unde coeficientul A depinde de marimea L/l (c/v-1), L fiind lungimea antenei, iar v - viteza de faza. Dimensionarea optima a antenei corespunde la A maxim, iar aceasta conduce la un castig maxim G = (7.2-8)L/l.